Quantcast
Channel: Άργος – ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 235

Μυστακόπουλος Χαράλαμπος (1830-1894)

$
0
0

Μυστακόπουλος Χαράλαμπος (1830-1894)


 

Μυστακόπουλος Χαράλαμπος (1830-1894)

Μεγαλέμπορος και δήμαρχος Άργους. Καταγόταν από το ορεινό χωριό Λογκανίκος Λακωνίας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο. Ήταν δραστήριος και τον διέκρινε επιχειρηματικό πνεύμα. Κατόρθωσε να επεκτείνει τις εμπορικές του δραστηριότητες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό και να γίνει μεγάλος οικονομικός παράγοντας της επαρχίας Άργους.

Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα (1862), λόγω της τότε αναρχίας, είχαν εισρεύσει στο Άργος ένοπλοι κακοποιοί, που λυμαίνονταν, καταλήστευαν και τρομοκρατούσαν τον κόσμο «και χάριν παιδιάς ετραυμάτιζον και εφόνευον οιονδήποτε». Ο Μυστακόπουλος συνέστησε τότε πολιτοφυλακή και κατόρθωσε να επαναφέρει την τάξη.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος 12 περίπου χρόνια. Δήμαρχος εκλέχτηκε το 1891 με την υποστήριξη της Δηλιγιαννικής παράταξης. Διαχειρίστηκε με σύνεση τα οικονομικά του Δήμου και κατόρθωσε να επισκευάσει το υδραγωγείο από το Κεφαλάρι μέχρι το αρχαίο θέατρο Άργους, χωρίς να συνάψει δάνειο. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντός του για το δημοτικό χρήμα είναι και το εξής: Ότι ενώ το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε 700 δραχμές για την μετάβασή του στην Αθήνα προς παραλαβή των σιδηροσωλήνων του υδραγωγείου, αυτός δεν δέχθηκε  παρά μόνο 15 δραχμές  για το εισιτήριο του Γ’ θέσεως.

Δεν εξάντλησε τη θητεία του στο αξίωμα του Δημάρχου. Η απώλεια του γιου του Γεωργίου, τελειόφοιτου μαθητή, «πληχθέντος υπό δολοφόνου σφαίρας», ο θάνατος και άλλων συγγενικών προσώπων, οι επιχειρηματικές του έγνοιες και τα δημαρχιακά του καθήκοντα τον κατέβαλαν. Αρρώστησε και μετά από ένα χρόνο περίπου πέθανε στην Αθήνα (18-2-1894), όπου είχε μεταβεί για νοσηλεία. Η σωρός του διακομίστηκε στο Άργος με το τρένο για ταφή. Ο Μυστακόπουλος είχε παντρευτεί την αδελφή του Προέδρου του Αρείου Πάγου Κ. Σημαντήρα.

 

Αρχοντικό Μυστακόπουλου

 

Το Αρχοντικό Μυστακόπουλου, πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους, είναι πετρόκτιστο νεοκλασικό κτίσμα με περιμετρικό γείσο και τραβηχτές κορνίζες στη βάση της οροφής και στα παράθυρα. Τα ακροκέραμα, το καλλιτεχνικό κιγκλίδωμα του μπαλκονιού και τα μαρμάρινα φουρούσια συμπληρώνουν τη φυσιογνωμία του. Κτίστηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα.

 

Άργος, Πλατεία Αγίου Πέτρου, 1937. Στον κύκλο το αρχοντικό του μεγαλέμπορου και Δήμαρχου Άργους Χαράλαμπου Μυστακόπουλου. Στο διώροφο αυτό κτίριο με τη σήμανση «Τράπεζα Αθηνών», λειτούργησε αργότερα το καφεζαχαροπλαστείο «Αίγλη» του Κώστα Γραμματικού και Κώστα Αργυράκη. Πολύ αργότερα, περίπου από το 1994, στον πρώτο όροφο και μέχρι πρόσφατα, λειτουργούσε η καφετερία «Αέναον».

 

Από έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο Άργους προκύπτει ότι πρόκειται για το σπίτι του μεγαλέμπορου και Δημάρχου Άργους Χαράλαμπου Μυστακόπουλου (1830-1894). Για το λόγο αυτό, δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά έχει και ιστορική αξία.

 

Το αρχοντικό του μεγαλέμπορου και Δήμαρχου Άργους Χαράλαμπου Μυστακόπουλου.

 

Την περίοδο 1960-1974 στέγασε την οφθαλμολογική κλινική του Γεωργίου Ζήση και μέχρι το 1990 το οφθαλμιατρείο του ίδιου γιατρού. Αργότερα, περίπου από το 1994, στον πρώτο όροφο και μέχρι πρόσφατα, λειτουργούσε η καφετερία «Αέναον» και στο ισόγειο εστιατόριο.

Από τους κληρονόμους του Χ. Μυστακόπουλου πουλήθηκε στον Κωνσταντίνο Γραμματικό το 1932, αργότερα πέρασε στο γιο του Μιχάλη Γραμματικό. Σήμερα ιδιοκτήτες είναι οι γιοι του  τελευταίου, Κωνσταντίνος και Νικόλαος Γραμματικός. Έχει κηρυχτεί  διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 106 Β/1980 και 401 Δ/1982).

 

Πηγή


  • Οδυσσέα Κουμαδωράκη, Άργος το πολυδίψιον, Εκδόσεις Εκ Προοιμίου, Άργος 2007.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 235

Trending Articles